Search

Vrste dinozavrov

Tiranozaver

Prvo okostje tiranozavra je bilo izkopano leta 1902 v vzhodni Montani  v ZDA. Okostje ni bilo popolno, a kosti je še vedno bilo dovolj,  da je najdba nemudoma pritegnila pozornost. Tri leta po omenjeni najdbi je Henry Fairfield Osborn novega dinozavra poimenoval Tyrannosaurus Rex – »tiranski kralj«. Sicer so tiranozavrove kosti našli že v desetletjih pred tem, a ker je šlo za posamične kosti, jih niso znali umestiti.

Velociraptor

Velociraptor je ob tiranozavru verjetno eden najbolj znanih mesojedcev. Glavno zaslugo za to ima njegov nastop v filmu Jurski park, kjer ima eno glavnih vlog.

Triceratops

Triceratops – trirogi dinozaver Triceratop ali triceratops sodi med najbolj znane dinozavre, kar po svoje niti ne preseneča. Prvi razlog je njegova pojavnost, druga pa dejanska pogostnost, zaradi katere je skoraj na sleherni sliki, ki prikazuje obdobje krede.

Katere vrste dinozavrov poznamo

Pred okoli 250 milijoni leti so se arhozavri, predniki dinozavrov, razdelili v dve skupini: v skupino, podobno ptičem, ki je vključevala dinozavre, pterozavre in ptice, in v skupino, podobno krokodilom, ki je vključevala aligatorje, krokodile in druge njihove sedaj že izumrle sorodnike.