Search

Velociraptor

Veloceraptor - nič več mrki kuščar

Velociraptor je ob tiranozavru verjetno eden najbolj znanih mesojedcev. Glavno zaslugo za to ima njegov nastop v filmu Jurski park, kjer ima eno glavnih vlog.

 Večina, ki ste si ogledali film, se zagotovo spomnite velociraptorja, kako je zasledoval žrtve v laboratoriju in kuhinji. Bil je prikazan kot človek velik dinozaver, kuščarjevega videza in mrkega pogleda. Toda zadnja odkritja izpred nekaj let kažejo, da je to povsem zgrešena podoba. Prvič: velociraptor nikakor ni bil velik kot človek. Primerjal se je lahko z nekoliko večjim psom, večino dolžine pa je šla na račun repa. V dolžino je meril 2 metra, v višino pa dobrega pol metra. Če bi torej v laboratoriju prevrnili posodo, bi se ga verjetno lahko otresli. Njegova lobanja je bila v velikosti lisičje, zato bi mu prej prijale žrtve v velikosti zajca kot človeka.
Prve velociraptorje je odkrila ameriška odprava leta 1923 v Mongoliji. Od tedaj dalje so jih odkrili še več, a še vedno vse v puščavi Gobi v Mongoliji. Najboljše okostje so našli leta 1971, ko je poljsko-mongolska odprava naletela na okostji, eno tik ob drugi. Nadaljnje preiskave so pokazale, da gre za boj med mesojedim velociraptorjem in rastlinojedim protoceratopom. Znanstveniki so iz položaja kosti razbrali, da je velociraptor ravno zarinil svoj smrtonosni krempelj v nasprotnikovo žilo, nakar ju je »nekaj« živo zasulo. Kot bi zamrznili čas – čas pred 80. milijoni let. Če se vrnemo nazaj k filmu in njegovim napakam: druga največja napaka v filmu pa je velociraptorjev izgled. Prikazan je kot mrk kuščar, a danes znanost meni, da temu ni tako. Znanstveniki na podlagi anatomskih značilnosti menijo, da je bil daljni sorodnik ptiča, zato je imel nekaj njegovih karakteristik. Ena takih so bile velike sinusne votline v lobanji, saj ptiči potrebujejo lahke lobanje. Druga sorodnost je vrat v obliki črke S, tretja so trije prsti na nogah (kot ptiči). Najbolj šokantno za naš kolektivni spomin (kot se nam je vtisnil v spomin mrki kuščar iz Jurassic Parka) pa je, da je bil verjetno operjen. Namreč na kosteh kril so odkrili rahle izbokline, ki dokazujejo, da so na tem mestu bila nekoč peresa. Tudi njegovi ožji sorodniki so bili pernati, zato so znanstveniki vedno bolj prepričani, da so velociraptorja prekrivala primitivna peresa.
Zaključimo z najbolj razpoznavno značilnostjo velociraptorja: z njegovim znamenitim krempljem. Nahaja se je na nogi na drugem prstu, s katerim je lahko zadal nevarne ureznine žrtvi. Zanimivo je tudi to, da je bil krempelj v resnici še daljši, kot so ohranjene kosti, saj jih je dolžino dodala še keratinska povrhnjica.