Search

Tiranozaver

Kralj dinozavrov -  Tyrannosaurus rex

Prvo okostje tiranozavra je bilo izkopano leta 1902 v vzhodni Montani  v ZDA. Okostje ni bilo popolno, a kosti je še vedno bilo dovolj,  da je najdba nemudoma pritegnilo pozornost. Tri leta po omenjeni najdbi je Henry Fairfield Osborn novega dinozavra poimenoval Tyrannosaurus Rex - "tiranski kralj". Sicer so tiranozavrove kosti našli že v desetletjih pred tem, a ker je šlo za posamične kosti, jih niso znali umestiti.

Istega leta, kot je bila poimenovana nova vrsta dinozavra, je Barnum Brown, ki je našel že prvo omenjeno okostje, odkril še drugo - tokrat zelo dobro ohranjeno. Okostje ni nikogar pustilo ravnodušnega, zato ne preseneča, da si je že leta 1915 izborilo svoje mesto v newyorškem muzeju. Ljudje so stali v vrstah, da so si ogledali tega nenavadnega mesojedca.
Ko so postavili njegovo okostje, so znanstveniki vedeli o njem zelo malo. Zato so pri postavitvi storili veliko napako, ki pa se je na žalost vtisnila v kolektivni spomin. T-Rexa so postavili vzravnano, da je vlekel rep za seboj, prednje okončine pa so štrlele vodoravno kot zobotrebci. Spomnite se na godzilo, ki so jo kopirali po tiranozavru. Šele v devetdesetih so znanstveniki prišli do ugotovitve, da je tiranozaver imel rep pravzaprav dvignjen - poravnav v vodoravno linijo s hrbtenico, ki se je na vrhu zaključila z vratom v obliki črke S.
Tiranozaver je meril 12 metrov ter tehtal med šest in 14,5 tonami. Za ilustracijo: prazen avtobus tehta okoli 11 ton. Kot eden največjih kopenskih mesojedcev vseh časov, je bil zelo spreten lovec, z zelo razvitim vonjem, dobrim sluhom in veliki možgani (v primerjavi z ostalimi dinozavri). Bil je na vrhu prehranjevalne verige, kjer je prežal na hadrozavre, zavropode in mladiče ceratopov. Njegova moč ugriza je bila neprekosljiva: 35 tisoč N. Za primerjavo: človeški ugriz zmore 300 N. Ugriz mu je omogočalo 58 zob nameščenih (lobanja meri 1,5 m), velikih do 30 cm (vključno s korenino).
Še pred dobrim desetletjem so mislili, da je bila njegova povprečna hitrost 32 km/h, zadnje računalniške simulacije, ki so tudi bolj zanesljive, pa so pokazale, da je je zmogel do okoli 19 km/h. V praksi bi to pomenilo, da bi mu lahko z nekaj kondicije celo ubežali.
Zunanji izgled je že leta begal znanstvenike. Največkrat so ga upodabljali z velikimi luskami, sem ter tja celo s kakšno bodico ali rogom. Zadnja odkrita okostja na Kitajskem (in pa okostja njegovih bližnjih sorodnikov) pa so tudi na tem področju omogočila nova dognanja. Našli so nekaj zaplat kože, kjer se je izkazalo, da so "luske" pravzaprav približno 3 mm veliki mešički (tuberkli) iz katerih so rastla primitivna peresa. Ker so našli le nekaj zaplat kože, se ne ve, ali so bili s tovrstno operjeno kožo pokriti po celem telesu.
Danes znanstveniki vedo o tiranozavru več kot o kateremkoli drugem dinozavru. Tudi javnost je nad njim navdušena, zato ne preseneča, da je priljubljena ikona in verjetno prvo ime dinozavra, ki ga otroci poznajo po celem svetu. Verjetno je bil marsikomu od njih navdih, da je kasneje postal paleontolog...

Tiranozaver je živel pred 68 do 66 milijoni let, v času pozne krede.